Hestens smertecirkel

Hestens smertecirkel starter ofte med stress, som kan udløses af mange faktorer såsom miljøforandringer, træningsintensitet, sociale dynamikker eller fysiske ubehag. Når hesten oplever stress, aktiveres dens sympatiske nervesystem, også kendt som "kamp-eller-flugt" responsen.
Jul 22 / Anitta Thusing

Hestens smertecirkel

Hestens smertecirkel starter ofte med stress, som kan udløses af mange faktorer såsom miljøforandringer, træningsintensitet, sociale dynamikker eller fysiske ubehag. Når hesten oplever stress, aktiveres det sympatiske nervesystem, også kendt som "kamp-eller-flugt" responsen. Dette fører til frigivelse af stresshormoner som kortisol og adrenalin, som i første omgang kan have en kortsigtet beskyttende og smertelindrende effekt, men som ved langvarig aktivering kan have skadelige konsekvenser.

Stress og muskelspændinger

En af de første reaktioner på stress er muskelspændinger. Disse spændinger fører til nedsat bevægelse som så fører til muskelsvaghed/atrofi. Et resultat af dette er nedsat funktion, som igen forstærker stressniveauet, hvilket skaber en ond cirkel af øget muskelspænding og smerte. Dette kaldes smertecirklen, hvor stress og smerte konstant forværrer hinanden.

Smerter og fordøjelsen

Smertecirklen har en direkte indflydelse på hestens fordøjelse. Når hestens krop er i konstant beredskabstilstand, prioriterer den overlevelsesmekanismer over fordøjelsesprocesser. Blodgennemstrømningen til fordøjelsessystemet reduceres, og fordøjelseshastigheden nedsættes. Dette kan føre til en række fordøjelsesproblemer, herunder nedsat foderoptagelse, kolik og mavesår.

Nedsat foderoptagelse er særligt problematisk, da hesten ikke længere kan udnytte de næringsstoffer, der er nødvendige for dens sundhed og trivsel. Når hesten ikke får de nødvendige næringsstoffer, kan det føre til yderligere problemer som vægttab, dårlig pelskvalitet, nedsat immunforsvar og meget mere. Dette kan igen forstærke stressniveauet, da hesten bliver mere sårbar overfor sygdomme og andre stressfaktorer.

Smerte og stress påvirker også vagusnerven, som spiller en central rolle i reguleringen af fordøjelsen. Nerven passerer områder, som let bliver spændte, og når vagusnerven er kompromitteret på grund af stress og muskelspændinger, fungerer fordøjelsessystemet ikke optimalt, hvilket yderligere nedsætter foderoptagelsen og forværrer fordøjelsesproblemerne.

Påvirket appetit

Derudover kan stress og smerte påvirke hestens appetit og spiseadfærd. En stresset hest kan miste appetitten eller blive mere kræsen, hvilket gør det svært at sikre, at den får en tilstrækkelig og balanceret kost. Hesten kan også ændre sin ædeadfærd, som for eksempel at spise hurtigere eller langsommere end normalt, hvilket kan påvirke fordøjelsen negativt.

Bryd smertecirklen

Hesten kan ikke på egen hånd bryde smertecirklen, og er derfor afhængig af hjælp. For at bryde cirklen er det vigtigt at adressere både de fysiske og psykiske aspekter af hestens trivsel. Dette kan indebære Somatiske Øvelser og en nøje afbalanceret foderplan, der tager højde for hestens specifikke behov. En holistisk tilgang, der fokuserer på at forbedre både hestens mentale og fysiske tilstand, er afgørende for at sikre, at hesten kan optage og udnytte sit foder effektivt og forblive sund og velfungerende. 

Et af mine helt store mål her hos Asoma, er at gøre DIG i stand til SELV at hjælpe din hest.
Skabt med