Stråfoder (hø eller wrap) med analyse

Når det kommer til at sikre, at din hest får den bedste ernæring, er stråfoder en af vigtigste komponenter i foderplanen. Stråfoder udgør ofte størstedelen af hestens daglige fødeindtag, og derfor er det selvfølgelig vigtigt at kende indholdet. Vi har derfor samlet en liste over leverandører af hø og wrap med analyse.
Jul 9 / Anitta Thusing

Hestens ernæringsbehov

Heste har komplekse ernæringsbehov, der varierer afhængigt af alder, arbejdsbelastning, helbredstilstand og andre faktorer. Stråfoder skal levere en stor del af de nødvendige næringsstoffer, som fiber, protein, vitaminer og mineraler. En ubalanceret fodring kan føre til en række sundhedsproblemer og nedsat præstationsevne. Omvendt kan et rigtig godt stråfoder nærmest fungere som ”medicin” til en hest med f.eks. forfangenhed, EMS, kolik, vægtproblemer osv.

Hvad er det vigtigste at kigge efter når du skal vælge stråfoder?

  • Stråfoderet skal være med analyse (som viser at det passer til din hests behov)
  • Stråfoderet skal være af god hygiejnisk kvalitet
  • Stråfoderet skal være med stor diversitet

Stråfoderanalyse

At få en analyse af dit stråfoder betyder, at du ved præcis, hvad størstedelen af din hests foder bidrager med i foderplanen. En analyse kan bl.a. give dig information om følgende næringsstoffer:

Råprotein: Essentielt for muskelopbygning og vedligeholdelse (hesten må hverken få for lidt eller for meget)

Fiberindhold: Vigtigt for en sund fordøjelse (fiberindholdet må hverken være for højt eller for lavt)

Energi: Vigtigt for passende huld (hesten må hverken få for lidt eller for meget energi via sit stråfoder, da den så kan få problemer med vægten)

Mineraler: Herunder calcium, fosfor, magnesium og sporstoffer som zink og kobber (indholdet i stråfoderet skal gerne matche hestens krybbefoder)

Vitaminer: Som vitamin A, D og E, der spiller en afgørende rolle i hestens sundhed (indholdet i stråfoderet skal gerne matche hestens krybbefoder. Samtidig skal man være opmærksom på at indholdet af disse vitaminer falder henover året)

Uden præcis viden om stråfoderets næringsindhold risikerer du at over- eller underforsyne din hest med essentielle næringsstoffer. Dette kan resultere i alt fra vægtproblemer og nedsat præstation til alvorlige stofskifte- og fordøjelsesforstyrrelser.

Vil du gerne lære selv at forstå en stråfoderanalyse, så du kan vælge det stråfoder der passer bedst til din hest? Det er noget af det vi lærer dig på vores online kursus: Fodring med Hjerte & Hjerne, Basis.

Kvalitet

At vælge stråfoder af høj hygiejnisk kvalitet er afgørende for hestens sundhed og velvære. God hygiejne sikrer, at stråfoderet er fri for skadelige svampesporer, støv og bakterier, som kan forårsage luftvejsproblemer, allergier mm hos heste. Korrekt produktion, opbevaring og håndtering af stråfoder forhindrer dårlig kvalitet og bevarer næringsstofferne, hvilket sikrer, at hesten får den bedst mulige ernæring. Heste, der fodres med godt stråfoder, har en bedre chance for at undgå kolik og andre fordøjelsesrelaterede problemer. Investering i stråfoder af høj kvalitet er derfor en vigtig del af optimal fodring, og er du i tvivl om kvaliteten, er det altid muligt at få foretaget en hygiejnetest..

Godt hø
 skal være knasende tørt og have et tørstofindhold på mindst 85%. Jo højere fugtindholdet er, desto større er risikoen for mug og skimmelsvamp. Under opbevaring absorberer hø fugt fra omgivelserne, hvilket ofte er et stort problem i det fugtige danske efterårs- og vintervejr.

Wrap
skal ideelt set have et tørstofindhold på mellem 65 og 75%. Hvis wrappen er for våd, kan det resultere i løs mave hos hesten. Omvendt kan for højt tørstofindhold i wrappen også være problematisk. Når den tilgængelige vandmængde er for lav, bliver wrappen ikke tilstrækkeligt konserveret, hvilket reducerer mælkesyrebakteriernes aktivitet og næsten ingen syreproduktion finder sted. Da syreindholdet i wrappen forhindrer vækst af gærceller, svampe og bakterier, er manglende syre problematisk. I dette tilfælde kan foderet sammenlignes med ikke færdigtørret hø, der opbevares under lufttætte forhold, hvilket ikke er optimalt som foder.

Diversitet

Valg af stråfoder med høj diversitet er essentielt for at støtte hestens tarmmikrobiota. En varieret blanding af forskellige græsser og urter i stråfoderet kan give en bredere vifte af næringsstoffer og fibre, som er nødvendige for en sund tarmflora - så spørg gerne producenten hvilken græsblanding der er brugt.

En rig tarmmikrobiota hjælper med at optimere fordøjelsen, forbedrer optagelsen af næringsstoffer og styrker hestens immunsystem. Den sunde tarmflora spiller også en afgørende rolle i tarm-hjerneaksen, hvor signaler sendes mellem tarmen og hjernen, hvilket påvirker hestens adfærd og velvære.

Forskellige plantetyper bidrager med forskellige præbiotiske fibre, som gavner forskellige grupper af mikroorganismer i tarmen, hvilket skaber en mere robust og modstandsdygtig mikrobiota. 

En lille pris at betale for hestens sundhed

Investering i et stråfoder af høj hygiejnisk kvalitet, med stor diversitet og analyse af indholdet, er en lille pris at betale for at sikre din hests sundhed og velbefindende. Vi ved dog også godt at det kan være svært at finde leverandører af godt stråfoder med analyse. Derfor har vi forsøgt at hjælpe, ved her på siden at samle en liste over leverandører, og vi håber med årene at den bliver endnu længere.

Vi vil meget gerne tippes hvis nogen mangler på listen, eller hvis der er ændringer til oplysningerne. På den måde hjælper du både os med vores foderrådgivning, men også de kunder som står med akut behov for stråfoder med analyse, hvis de f.eks. står med en forfangen hest.

Liste over leverandører af stråfoder med analyse

Jylland:
6000 Kolding: Dalby Fourage (Havens)
6100 Haderslev: Moltrup Agro
6100 Haderslev: Stutteri Alby, 42217576
6240 Løgumkloster: Petersen Wrap
6630 Rødding: Eiflers Wrap og Hø
6971 Spjald: Kildsig Høcentral

6971 Spjald: Vesterbæk Hø & Halm
8940 Randers: Lundberg

7441 Bording: Foderladen
7700 Thisted: Børsting Agro
7800 Skive: Siggaard Agro
8300 Odder: Tvenstrup Østergård
8340 Malling: The Horse Umbrella
8520 Lystrup: Vennesminde's Wraphø
8600 Silkeborg: Kristian Skadhede
8620 Kjellerup: Hangaard Horses
8970 Havndal: Vernersminde kalveproduktion og wrap
8983 Gjerlev: SP's foder
8990 Fårup: Høkompagniet

9380 Vestbjerg: Danielsminde
9440 Aabybro: Maskinstation og Entreprenør Marcus Westergren
9550 Mariager: Mariagerfjord Maskinstation
9620 Aalestrup: Himmerlands Hø og Wrap
9690 Fjerritslev: Høbaren, 61 69 36 94

9982 Albæk: Klitlund Hø & wrap

Fyn:

5500 Middelfart: Vestergård Forage
5500 Middelfart: Cathrinebjerg
5600 Faaborg: Bakkegaarden Hø, Halm & Wrap
5600 Faaborg: Sydfyns Alpehø
5700 Svendborg: RM Maskinstation
5750 Ringe: Stald Glibstrup
5883 Oure: LM Kaalund
5900 Rudkøbing: Henrik Kold Madsen

Sjælland:

3450 Lillerød: Rødegaard
3660 Stenløse: Knardrupgaard

3660 Stenløse: Egeholm

3850 Slangerup: Urtebækgaard
4070 Kirke Hyllinge: Stald Birch
4100 Ringsted: Hestewrap.dk
4100 Ringsted: Økowrap & Hø
4270 Høng: Gangergaard
4370 Holbæk: Plads til livet
4941 Bandholm: BlanshovedGårds Wrap
4990 Sakskøbing: HKH Service

Skabt med